18 Aralık 2010 Cumartesi

TRABZONSPOR



GENEL BİLGİ

Adı : Trabzonspor Kulübü
Kuruluş : 2 Ağustos 1967
Renkler : Koyu Bordo - Açık Mavi
İlk Başkan : Ali Osman ULUSOY
İlk Kaptan : Şevki GENÇOSMANOĞLU
İlk Gol Kralı : Necmi PEREKLİ
En Çok Forma Giyen : Hami MANDIRALI (558 kez)
En Uzun Süre Kaptanlık Yapan : Şenol GÜNEŞ (10 yıl)
Başkan : Nuri ALBAYRAK
T Direktör : Ziya DOĞAN

Türkiye İdman Cemiyetleri ittifakının kurulması ve Türk Sporunun bu ilk örgütünün tüm Anadolu'ya yayılması, Trabzon'da da etkisini göstermişti Bu etki sonucu yeni yeni kulüpler kurulmaya başlandı İdmanocağı, İdmangücü, Necmiati'den sonra Trabzon Lisesi bünyesinde Lise adını taşıyan yeni bir kulübün kurulmasıyla kulüp sayısı 4 olmuştu 1923 yılından sonra Trabzon'da İdmanocağı ve İdmangücü arasında büyük bir rekabet başlamıştı Bu öyle bir rekabetti ki İstanbuldaki Galatasaray- Fenerbahçe rekabetine benziyordu Hatta zaman zaman onu bastırdığı bile oluyordu Trabzon sanki Ocaklılar, Güçlüler diye ikiye ayrılmıştı Trabzon'da futbolun bu iki takım arasındaki rekabetten yüceldiği söylenebilir Rekabet zamanla öylesine büyük boyutlara vardı ki Trabzon'un Türkiye liglerinde geç temsil edilmesine bile sebep oldu Ne var ki iki kulüp arasındaki çekişme şehrin futbolundaki kaliteyi de her geçen gün arttıran faktör olduğu göz ardi edilemez

TRABZON(MEMLEKETİM)



Trabzon halkı adet , yaşam tarzı , gelenek ve görenek bakımından kendine ve yöreye özgü özellikler taşımaktadır. Trabzonda çok çeşitli türkmen boyları yaşamaktadır. Çepniler ise bölgede Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçesinin Şalpazarına yakın köylerinde 29 kadar köyde yaşamakta olup en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde; "Fâtih Sultan Mehmed Han Gazi (toprağı mis kokulu ve mekanı cennet olsun.) hazretleri bu kaleyi feth ettiğinde dört tarafında bulunan bölgelerden çeşitli insanları sürerek Trabzon’a nakl ettirip iskân ettirdi. Öyle imar oldu ki sanki insan deryası oldu. Halkının çoğunluğu Lazlardan oluşan insanlar topluluğudur." demektedir.
Trabzon halkının fiziki özelliklerinden söz ederken de, "Beşinci iklimde bulunduğu için suyu ve havasının tatlılığından bütün halkı gezip eğlenmeye hevesli ve zevk ehli olup içmeye ve eğlenmeye düşkünlerdir. Gamsız ve aldırışsız zarif dostlar ve âşık kimseler olduklarından yüzlerinin renkleri kırmızımsıdır. Kadınlar kısmı Abaza, Gürcü ve Çerkes güzelleri olduklarından güzel erkek ve kız çocukları olur ki sanki her biri birer ay parçası ve güneş pençesidirler." diye tarif etmektedir.
  • Manastırlar: Sümela Manastırı, Ayasofya müzesi,Kaymaklı Manastırı(Amenapırgiç Ermeni Kilisesi), Kızlar (Panagia Theoskepastos) Manastırı, Gregorios Peristera (Hızır İlyas)Manastırı, Kızlar (Panagia Kerameste) Manastırı, Vazelon Manastırı,

  • Hagaios Savas (Maşatlık) Kaya Kiliseleri,

  • Kiliseler ve Camiler: Hagia Anna (Küçük Ayvasil), Sotha (St. John)K, Hagios Theodoros, Hagios Konstantinos, Hagios Khristophoras, Hagios Kiryaki, Santa Maria, Hagios Mikhail, Panagia Tzita, Fatih (Panagia Khrysokephalos), Yeni Cuma (Hagios Eugenios), Nakip (Hagios Andreas Kilisesi), Hüsnü Köktuğ (Hagios Eleutherios), İskender Paşa Camii, Semerciler, Çarşı Camii, Gülbahar Hatun Camii, Trabzon valiliği ve Valievi.

  • Konaklar: [Atatürk Köşkü] Memiş Ağa Konağı (Sürmene), Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı (Of), Çakıroğlu Hasan Ağa Konağı, Sarımollaoğlu Topal Mustafa Evi (Araklı)

  • Araklı ilçesine bağlı Konakönü mahallesindede birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu yapılar Rus işgaline tanıklık etmekle birlikte çok eski zamanlarında izlerini taşımaktadır.
  • YEMEK :KARA LAHANA DOLMASI



    malzemeler:
    1. iç malzemeleri
      • 1,5 su bardağı pirinç
      • 4 baş kuru soğan
      • 250 gr kıyma
      • 1 yemek kaşığı kuru nane
      • 1 tatlı kaşığı karabiber
      • 1 tatlı kaşığı tuz
      • arzuya göre 1 yemek kaşığı domates salçası
      • 1 su bardağı doğranmış maydanoz
      • 1 çay bardağı sıvıyağ
    2. ayrıca
      • 2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
      • 1 tatlı kaşığı tuz
      • yarım çay bardağı sıvıyağ
      • kaynamış su

    hazırlanması:
    1. büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyun, kaynamasını bekleyin. bu arada lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. yaprakları teker teker yıkayın.
    2. kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın. yıkamış olduğunuz yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun. koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edin. (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz) 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün. karalahanaların soğumasını bekleyin.
    3. karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayın. 4 adet soğanı yemeklik doğrayın. iç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.
    4. soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. (yaprağın yırtılmamasına dikkat edin.) yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın. (dolmaların kısa ve -annemin tabiriyle- tombiş olmaları gerekiyor)
    5. geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin. dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirin. en üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin. tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık yarım saat)
    not: karalahanayı seçerken küçük yapraklıları tercih edin. aksi taktirde yaprakları ikiye veya üçe bölmeniz gerekebilir.

    -AİLEM-

    Annem:Sevim Özdemir   İŞİ:ev hanımı
    Babam:Aydın Özdemir   İŞ:emekli


    KARDEŞLER:
    ABİM:Adem ÖZDEMİR  (EVLİ)
    ABİM:Fatih ÖZDEMİR(EVLİ)
    ABİM:Serdar ÖZDEMİR (BEKAR)
    ABLAM:Fatma KURİOĞLU (EVLİ)

    Kendim

    Adım Kübra Özdemir 09.01.1991 Trabzon doğumluyum.Fatih lisesi mezunuyum.Şuan eğitimime "BEŞİKDÜZÜ YÜKSEKOKUL"unda devam etmekteyim.Ailenin son cocuğuyum.Boş zmaanlarımda ;gezmeyi,sinemaya gitmyeyi.tv izlemeyi,müzik dinlemeyi.. severim